Die mooie vintage lamp van oma, daar heb je helemaal niets aan als hij het niet doet. Of heb je de lamp laten vallen en is hij beschadigd? Een lamp kan op heel veel manieren kapot gaan en je kan hem ook op heel veel manieren zelf repareren. Hoe? Dat vertellen we je hieronder.
Een kapotte lampenkap repareren
Het onderdeel van een lamp dat het snelste kapot gaat is de lampenkap. Hoewel het folie stevig genoeg is om de lampenkap ringen uit elkaar te houden, is het niet echt bestand tegen stoten of vallen. Jammer genoeg is een deuk of een breuk in het lampfolie niet te herstellen en kun je het beste het folie van de ringen halen. Een nieuwe binnenkant kun je vinden bij webshops met onderdelen om zelf lampen te maken. Op het lampenkapfolie plak je dan je eigen smaak stof op. Tip: bewaar het folie als patroon voor de nieuwe lampenkap.
Soms laat het lampenkapfolie los van de ringen. Bijvoorbeeld als de zoom door ouderdom versleten is. Dat repareer je eenvoudig met zelfklevend chintz stoffen tape. Je plakt het tape een halve centimeter onder de rand en slaat de rest van het tape over de ringen heen naar binnen. Klaar in 10 minuten.
Het metaaldraad in lampenkappen laat zich erg moeilijk lassen. Plak dus liever met extra stevig plakband of een flexibel tape voor CV buizen de ringen vast. Wanneer je het rustig laat staan dan kan dat best nog heel lang houden.
De lamp gaat niet meer aan
Wanneer de lamp niet meer aangaat draai je natuurlijk eerst even de (led)lamp in een andere verlichtingsbron om te checken of het aan de lamp zelf of aan de ledlamp ligt. Als de lamp stuk is dan kan het liggen aan een kapotte fitting, een snoerbreuk of een schakelaar of stekker die het niet meer doet. Je kunt al deze spullen online bestellen en zelf vervangen. Tegenwoordig heb je strijkijzersnoeren in allerlei leuke kleuren en materialen Bijvoorbeeld van touw of van linnen of juist lekker kitscherig glimmend. Dan maak je zelf de lamp helemaal in je eigen stijl. We hebben een handig videokanaal ontdekt met video’s hoe je zelf een schakelaar aan een snoer kan maken of hoe je een snoer stript.
Stekker past niet in stopcontact
Oude lampen hebben soms van die ronde stekkers die niet in het stopcontact passen. En ook al past de stekker wel, na verloop van tijd kan corrosie optreden in de stekker. Veiligheid voorop, dus zet gewoon voor de zekerheid een nieuwe stekker aan het snoer.
Loslatende bandjes
Bandjes, lintjes, franjes en flosjes, je maakt ze het snelste vast met dubbelzijdig plakband of een goede textiellijm. Het is belangrijk dat de lijm transparant opdroogt, zodat je geen lijmresten ziet als de lamp aangaat.
Glas en kunststof onderdelen
Moertjes en kleine onderdelen hebben al bijna een eeuw dezelfde standaard maten en kun je wel vinden bij speciaalzaken. Voor glazen kapjes is de rommelmarkt een goede optie. Want helaas, niet alles valt te repareren. Designers ontwerpen de lampen. De grote glazen, aardewerk, plastic of metalen onderdelen worden meestal in opdracht gegoten. Je zou nog bij een dure designlamp de maker of de fabrikant kunnen benaderen voor reserve-onderdelen.
Succes met het opknappen van je lamp.