Vooral kleine kinderen horen het de hele dag: ‘nee, dat mag niet’. Dat hoort bij opvoeden, ouders kunnen niet alles altijd maar goed vinden. Maar wat als je ouders je alles verbieden? Dat is voor geen enkel kind te doen. Vooral kinderen die groter worden accepteren niet altijd de ‘nee’. Hoe vind je de balans?
Grenzen stellen en grenzen ontdekken
Opvoeden is niets anders dan continue grenzen stellen. Opgroeien daarentegen is niets anders dan grenzen ontdekken. Kleine kinderen nemen van hun ouders aan als iets niet mag, maar in de pubertijd verandert dat. Kinderen worden groter en krijgen steeds meer een eigen mening. Bovendien zijn ze in de wieg gelegd om de wereld te veroveren, vinden ze zelf. Wees eerlijk: ze hebben gelijk. Willen we niet allemaal graag over onze grenzen gaan? Dus wat als je ouders je alles verbieden? Dan ga je eenvoudig je grenzen over.
Loslaten doet pijn
Toch is het zo dat je als ouders die grenzen moet bewaken. Daarnaast is het bij een zekere leeftijd de bedoeling dat kinderen wat meer losgelaten worden. En dat is ingewikkeld: loslaten doet best een beetje pijn. Niet voor iedereen natuurlijk, maar in het algemeen. Iedereen moet even aan de nieuwe situatie wennen. Alles verbieden is daarom niet te doen. Kinderen hebben het nodig om af en toe een verbod te krijgen, maar niet altijd. Voor een kind is het als zijn ouders hem alles verbieden de tijd aangebroken om dingen stiekem te gaan doen. En dan ben je als ouder verder van huis. Je hebt immers liever dat alles eerlijk verteld wordt.
Vertrouwen kun je winnen
Wat als je ouders je alles verbieden? Dan krijg je het gevoel dat je ouders je niet vertrouwen. Het is dan verstandig om eens met je ouders om de tafel te gaan zitten. Waarom vertrouwen ze je niet en wat kun je daaraan veranderen? Praten is niet eenvoudig, je zit immers niet op één lijn. Probeer niet met boosheid het gesprek in te gaan. Door beide kanten van de zaak aan te horen kun je tot een oplossing komen, tot ieders tevredenheid. Niet alleen kinderen kunt vertrouwen winnen, ouders ook. En zo wordt het thuis weer een stuk gezelliger.
Nee is nee
Voor ouders geldt dat ze altijd duidelijk moeten zijn. Nee is nee, je bent niet meer geloofwaardig als je dat omkeert. Maar soms moet je toch over je hart strijken en gewoon meteen ‘ja’ zeggen. Denk aan de tijd dat je zelf jong was, hoe had jij gewild dat jouw ouders het aanpakten? Als je op een eerlijke manier terugkijkt, zie je dat je misschien wel dezelfde fouten maakt als je ouders destijds deden. En dat is niet wat je wilt! Wat als je ouders je alles verboden en jij dat niet bij je kind wilt doen? Kijk dan uit dat je niet gaat overcompenseren. Want alles goed vinden is weer het andere uiterste. Opvoeden is best ingewikkeld, je zoekt continue de balans tussen goed of fout. En soms is dat een beetje wiebelig…