Om te kunnen functioneren heeft elk mens eten en drinken nodig. Je lijf haalt energie uit alle koolhydraten, vetten en eiwitten die je naar binnen werkt. Maar wat als je daarmee stopt? Hoe lang kun je eigenlijk zonder eten?
Survival
Dagelijks heb je als volwassen man ongeveer 2.500 kilocalorieën nodig. Vrouwen kunnen volstaan met 2.000 calorieën. Wat als je niet eet? Dan gaat je lichaam als het ware survivallen. Het gaat in de overlevingsstand en doet er alles aan om in functie te blijven. Dat wordt wel steeds moeilijker, een voor een vallen organen uit en uiteindelijk stopt de spier die ervoor zorgt dat je ademhaalt: je hart. Hoe lang je daadwerkelijk kunt overleven zonder te eten, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de hoeveelheid lichaamsvet dat je hebt. Je lijf heeft het een en ander in opslag. Gemiddeld kunnen we zeggen dat je geen twee maanden zonder eten kunt. Een voorwaarde: dan moet je wel blijven drinken!
Hongerstaking
Zo nu en dan hoor je in het nieuws dat er mensen in hongerstaking gaan. Meestal om een maatschappelijk statement te maken naar de wereld. De eerste week is nog wel te doen voor een hongerstaker, maar dan wordt het per dag ingewikkelder. Honger is geen emotie meer, maar iets dat de niet-eter daadwerkelijk heeft. Toch went je lichaam er langzaam aan, het hongergevoel verdwijnt. Doorgaan kan tot je al je reserves opgebrand hebt. Na een week of drie geen eten, wordt zelfs zoiets als praten al vermoeiend. Na een maand word je psychisch wat labiel en in de volgende fase ben je zelfs terminaal. Hongerstaking is iets dat je niet zomaar doet, het wordt dan ook niet gezien als iets medisch, maar als een maatschappelijk probleem.
En dan?
Wat als je niet eet, maar besluit toch weer te gaan eten? Dan kan dat niet radicaal. Het eten moet langzaam weer opgebouwd worden. Geleidelijk en stapsgewijs kan je weer wat gaan eten. Je lichaam is immers gewend aan géén eten, dus moet echt even omschakelen. Het is dus verstandig om nooit zonder begeleiding in hongerstaking te gaan. En zeker niet om ineens zonder begeleiding weer te gaan eten. Vaak gaan hongerstakers op verzoek van omstanders of naasten toch weer aan de voeding. Want echt overlijden is vaak niet het einddoel. Een hongerstaker wil aandacht voor zijn probleem en het liefst dat het probleem opgelost wordt. Maar of hongerstaking nu de oplossing is voor elk probleem, dat is natuurlijk maar de vraag.
Vochtstaking
In begin van dit artikel zeiden we al: als je maar blijft drinken. Dat is essentieel, want zonder vocht kun je aanzienlijk korter overleven. Als je als volwassene gezond bent, is het afhankelijk van de omstandigheden hoe lang je het volhoudt. Gaan we uit van een plek waar het neutraal van temperatuur is, dan is het gemiddeld dat je drie tot zes dagen zonder vocht kan. Er zijn dokters die zelfs beweren dat het nog geen honderd uur lukt. Het is dus niet raar dat het woord hongerstaking wel ingeburgerd is, maar vochtstaking niet. Je krijgt de kans niet om in het nieuws te komen! Vooralsnog is het dus slimmer en gezonder om gewoon te drinken én te eten.