Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Een van de pijlers daarin is gezond eten. Maar wat als je gezond wilt eten en je geen idee hebt hoe je dat aan moet pakken? Wat gezond is en wat niet, die inzichten lijken continue te veranderen. Erover nadenken is een goede, eerste stap op weg naar een gezond leven. Vervolgens kun je stap voor stap je eetpatroon aanpassen tot je zeker weet: ik eet gezond.
Overdaad schaadt
Gezond eten is veel groente en fruit en veel volkorenproducten. Maar te veel fruit betekent dat je te veel fruitsuikers binnen krijgt. Het is altijd belangrijk te variëren. Zorg ervoor dat van allerlei soorten voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt. We hebben het dan over vetten, eiwitten, vitaminen, koolhydraten, vezels en mineralen. Maar ook vocht: bij een gezond leefpatroon hoort veel vocht. Jammer genoeg geldt ook daar dat te veel drinken ook negatieve gevolgen kan hebben… Een ander voorbeeld: noten zijn heel gezond. Een hele zak noten opeten, dat is weer niet zo verstandig. Wat als je gezond wilt eten? Neem dan slechts een handje noten per dag.
Wat is goed
Als we kijken naar fruit, dan is twee stuks per dag voldoende. De een vindt dat veel, de ander weinig. Als je gezond wilt eten, kun je dus niet volstaan met het predicaat ‘veel fruit’ eten. Varieer vooral in soorten fruit. Eet je fruit, dan krijg je vitaminen binnen, maar ook vezels. Pers je fruit tot een vruchtensap, dan gaan de vezels vaak verloren. Ook voor groente geldt dat afwisseling goed voor je is. Er is namelijk niet één groentesoort die alle voedingstoffen bevat die je nodig hebt. Ben je volwassen, dan is het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten.
Een knorrende maag
Wat als je gezond wilt eten, maar eigenlijk geen trek hebt? Ondanks dat ons geadviseerd wordt om drie keer per dag te eten, is het niet verstandig te eten als je geen honger hebt. Volgens onderzoek krijg je hier een hogere piek in je bloedsuikerspiegel, vergeleken met eten wanneer je wél honger hebt. In de praktijk kun je hier vaak niet veel aan veranderen. Je eet immers vaak niet in je eentje en iedereen heeft zo zijn eigen agenda en hongerbehoefte. Bovendien eet je nogal eens op tijden die eenvoudigweg beter uitkomen. Gezond eten hangt dus niet aan een klok. Het hangt aan een knorrende maag…
Vol is vol
Japanners schijnen te eten tot ze voor 80% vol zitten. Hoe je dat precies meet, is ingewikkeld aan te geven. Feit is dus dat zij zeggen zich nooit ‘vol’ te eten. Als je gezond wilt eten, is het dus verstandig om bewust te eten. Bijvoorbeeld door rustig te eten en je tussendoor af te vragen of je verzadigd bent. Heb je het idee dat je nu niet gezond eet? Verander dan stapsgewijs je eetpatroon. Het is niet verstandig om alles in één keer om te gooien. Stap voor stap kun je een gezonder eetpatroon krijgen. Begin bijvoorbeeld met het dagelijkse koekje voor een mandarijn te vervangen. Een goed begin is immers het halve werk …