Word je er beter van als je iedereens gedachten kunt lezen? Voor deze vraag moet je je afvragen hoe dat andersom zit. Wil je weten wat een ander stiekem van jou vindt? Stel dat iemand jou net even te dik vindt, dan heeft het voor jou geen noodzaak om dat te weten. Maar soms is het best handig als je weet in welke richting de gedachten van je gesprekspartner opgaan. We filosoferen nog even door…
Onderdeel van je denkproces
Laten we eerst even stilstaan wat gedachten nu eigenlijk zijn. Volgens het woordenboek is een gedachte een onderdeel van je denkproces. Het kan zomaar ineens bij je opkomen, bewust of onbewust. Je kunt gedachten in twee soorten onderscheiden: negatieve en positieve gedachten. Daarnaast kun je ook nog eens beelden, geluiden of geuren oproepen. Dit complementeert je gedachten en maken dat je jezelf kunt verliezen in je eigen denkwereld. Je kunt teruggaan naar iets dat je hebt meegemaakt. Of natuurlijk naar iets dat je maar wat graag meemaakt. Jammer genoeg zijn er ook situaties waar we niet zo graag meer aan terugdenken. En die gedachten willen we maar wat graag vergeten.
Gedachten lezen, hoe werkt dat?
Als je bij een ander waar kunt nemen wat hij of zij denkt, kun je gedachten lezen. Het schijnt dat er daadwerkelijk mensen zijn die hiertoe in staat zijn. Eerlijk is eerlijk, het maakt de communicatie met je medemens wel gemakkelijker. Maar zit je nu altijd te wachten op wat een ander denkt? Of je gedachten kunt lezen, dat heeft te maken met je intuïtie. Je kunt het ook telepathie noemen. Letterlijk betekent dit ver ontvankelijk, van de Griekse woorden tele en pahteia. Iets minder letterlijk is dat dus van een afstand voelen. Dus door naar iemand te kijken, weet je wat diegene denkt. Of door aan diegene te denken. Zo kan het voorkomen dat je elkaar belt, omdat je precies op hetzelfde moment aan elkaar denkt. Is dit telepathie of toeval?
Je de truc eigen maken
Gedachten lezen kan een kwestie van oefenen zijn. Je moet hiervoor letten op de gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner. Let op fronsen, lachjes of boosheid. Kijk of iemand grote ogen opzet of naar andere vormen van expressie. Je kunt oefenen door voor de spiegel ergens aan te denken en dan te kijken wat er met je gezicht gebeurt. Vooral je ogen en je mond laten je zien hoe je ongeveer denkt. Als je dit in de praktijk brengt bij anderen, kun je langzaam steeds beter worden in het lezen van andermans gedachten.
Mindfuck!
De conclusie uit bovenstaand trucje is dus dat je op deze manier niet daadwerkelijk gedachten kunt lezen. Het is eerder dat je kunt zien in welke richting gedachten opgaan. En uit die mimiek kun je veel leren. In elk geval over de gemoedstoestand van degene waar je mee praat. Als je kijkt naar de vele televisieprogramma’s over mindfuck, weet je ook dat je gedachten kunt lezen door een soort psychologische stunts. Het is dan zo dat men je gedachten een bepaalde richting uit sturen. Het is niet anders dan manipuleren, wat hier gebeurt. Zonder dat je het zelf doorhebt, weet de ander wat je denkt. En dat is best raar, je wil immers het liefst al je gedachten voor jezelf houden.