Een nieuwe auto kopen doe je maar een aantal keer in je leven. Hoewel … sommige mensen kopen misschien elk jaar een andere auto. Anderen rijden minstens twintig jaar in dezelfde auto. Als je een nieuwe auto wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Stappenplan
Voor je naar een garage of website gaat voor het kopen van een nieuwe auto weet je waarschijnlijk al welk type auto je het liefst koopt. Daarbij heb je een uitgebreid stappenplan doorlopen. Hoeveel zitplaatsen heb je nodig, welke brandstof wil je rijden, welk merk of model past bij je? Zaken als verzekering en aanschafkosten zijn daarbij natuurlijk ook belangrijk. Daarnaast is het verstandig om aan het milieu te denken door bijvoorbeeld een zuinige auto aan te schaffen. Wat als je een nieuwe auto wilt kopen? Dan moet je dus eerst even goed nadenken!
De beste verkoper
Waar je een nieuwe auto gaat kopen is afhankelijk van veel factoren. Heb je bijvoorbeeld een vaste garage waar je al je auto’s koopt, dan ga je niet snel naar een ander. Je vaste verkoper weet ook prima waar hij de perfecte auto voor je vandaan haalt. Hij kan niet alleen de auto’s die hij heeft staan aan je verkopen, hij kan ook iets speciaal voor jou in de garage zetten. Of je een nieuwe auto koopt of tweedehands maakt in deze niet uit. Ook een tweedehandsauto kopen voelt als een nieuwe auto kopen! Koop vooral bij iemand waar je je goed bij voelt, dat maakt een nieuwe auto kopen nóg leuker.
Uitproberen
Voor je je handtekening onder de koopovereenkomst zet, ga je uiteraard eerst een stukje met de nieuwe auto rijden. Als je een proefritje gaat maken, is het verstandig om dit niet alleen rondom de garage te doen. Ga bijvoorbeeld ook een stukje de snelweg op. Let op zaken als comfortabel zitten, goed in kunnen stappen, beenruimte en genoeg bergruimte. Ook het zicht is belangrijk. Zit je lekker en kun je alles goed genoeg zien? Dan is het misschien wel jouw nieuwe auto! Natuurlijk kun je er na een proefritje best nog even over nadenken. Kun je gelijk uitzoeken hoeveel je kwijt bent aan vaste autokosten. Zo weet je vooraf waar je aan begint.
Handjeklap
Iedereen die weleens een auto gekocht heeft weet, over de prijs ben je het niet zomaar eens. Je kunt onderhandelen. Mocht je gaan onderhandelen, denk dan ook aan de randzaken. Zijn de banden nog goed, zit er een goede autoradio in? Zit er garantie op de aankoop? Wat als je een nieuwe auto wilt kopen, maar je het niet eens kunt worden over de prijs? Dan is het misschien handig om het eens bij een andere dealer te proberen. Mocht je wel een overeenstemming over de prijs hebben, leg dat dan vast. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Vanaf nu is het wachten op de dag dat je auto geleverd wordt en je er heerlijk mee kunt gaan toeren!