Vooropgesteld: 24/7 ergens mee bezig zijn is natuurlijk onmogelijk. Je moet immers ook af en toe je ogen sluiten voor de nachtrust. 24/7 staat voor vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. In dit geval is het een metafoor voor zo vaak mogelijk. Dus als je 24/7 computergames speelt, speel je héél vaak en is er een gevaar dat op de loer ligt; is er sprake van een verslaving?
Wat is een verslaving?
Een verslaving is een gewoonte waaraan je geen weerstand kunt bieden. In het geval van gamen spreek je van een soort dwang om steeds maar weer een nieuw spel te beginnen en ook echt niet te kunnen stoppen. Hoe je verslaafd raakt, dat is moeilijk uit te leggen. Feit is dat het gamen je dan zo in beslag neemt, dat je eigenlijk nergens anders meer aan kunt denken. Erkennen dat je verslaafd bent, is niet eenvoudig. Je ziet namelijk zelf het probleem niet zo in. Anderen die dat wel zien vind je ‘zeuren’. Er is toch niks aan de hand? Wat als je 24/7 computergames speelt en denkt dat je niet verslaafd bent? Dan is er wellicht sprake van een ontkenningsfase.
Gamen: is dat altijd negatief?
Wat als je 24/7 computergames speelt maar je merkt dat dit een positief effect heeft op je ontwikkeling? Volgens onderzoek hebben gamers een getraind ruimtelijk inzicht, een beter geheugen en is bij gamers de taalvaardigheid beter. Zo slecht is het dus niet voor je, om te gamen. Het wordt pas niet goed als je er niet meer mee kunt stoppen. Gamen geeft veel plezier, je maakt online vrienden en kunt met elkaar afspreken. Ieder in zijn eigen kamer, maar toch samen. Daarnaast is gamen goed voor de competitiedrang.
Waarom is het dan toch niet oké?
Gamen is dus niet verkeerd, te veel gamen is niet goed voor je. Als je 24/7 met computergames bezig bent, kun je alle bekende symptomen van een verslaving krijgen. Het lukt niet om te stoppen of om minder te gamen. Je kunt last hebben van ontwenningsverschijnselen die niet zo goed zijn voor je karakter. Daarnaast kun je ook echt fysieke klachten hebben. Last van je rug, RSI, droge ogen en een slechte hygiëne zijn daar voorbeelden van. Je eetpatroon kan verstoord zijn, evenals je dag- en nachtritme. Daarnaast heb je wel sociale contacten online, maar in het echt zie je bijna niemand. Dat maakt dat het de verkeerde kant opgaat en je spreekt van een verslaving.
Het patroon doorbreken
Veel jongeren spelen zo vaak mogelijk games. Maar als zij een normaal patroon krijgen, komt het vaak wel weer goed. Ze krijgen een baan en moeten toch echt op tijd opstaan om naar hun werk te gaan. Het dag- en nachtritme komt hiermee weer op zijn pootjes terecht. Als je een zware baan hebt, ben je te moe om 24/7 computergames te spelen. Elke dag een uurtje voor de ontspanning is dan prima. Jongeren die geen school of werk hebben, zitten in de gevarenzone. Dus wat als je 24/7 computergames speelt? Zorg er dan voor dat er weer een ritme in je leven komt. Als dat niet lukt, zoek dan hulp. Voorkomen is altijd beter dan genezen…