Je kunt je er wellicht niks bij voorstellen, want elke dag begint er een nieuwe dag. Maar wat als dat niet zo is en elke dag zich herhaalt? Het grote voordeel is dan wellicht dat je geen dag ouder wordt. Maar er kleven ook ontzettend veel nadelen aan. Wat dacht je bijvoorbeeld dat je mensen ontmoet die de volgende dag niet meer weten wie je bent? Omdat je ze steeds opnieuw moet ontmoeten. Best vermoeiend!
Dat komt me bekend voor
Vastzitten in de tijd wordt een tijdlus genoemd. Je maakt steeds opnieuw en opnieuw dezelfde dag door. Er zijn veel mensen die met regelmaat het gevoel hebben dat ze iets meemaken dat ze eerder meegemaakt hebben. Dit is niet direct in een tijdlus zitten, hoewel er echt mensen zijn die van dit soort belevenissen psychische klachten hebben. Het is ook heel verwarrend, als iemand zich aan je voorstelt die jij allang denkt te kennen. Of als er iets gebeurt waarvan je de afloop al weet… Laten we eerlijk zijn: het lijkt voer voor een goede film!
De dag daarna, en daarna …
In 1993 kwam de Amerikaanse komedie Groundhog Day in de bioscoop. Het gaat over een weerman die elke dag op hetzelfde tijdstip wakker wordt om naar zijn werk te gaan. En dat met heel veel tegenzin. Groundhog Day is een Noord-Amerikaanse feestdag, jaarlijks op 2 februari. Als weerman Phil de dag erna gewekt wordt, is het wederom Groundhog Day. En de dag daarna ook, en die daarna… Phil zit dus in een tijdlus. In eerste instantie ziet hij de voordelen ervan in: hij hoeft niet meer zo zijn best te doen voor zijn werk en weet vooraf wat er gebeurt. Maar dan ontdekt hij dat hij alleen staat en niemand gelooft wat hem overkomt.
Het is maar ‘n film
Voor veel mensen is een film als Groundhog Day hun grootste nachtmerrie. Hoewel het uiteraard een komedie is en er in de bios vooral veel gelachen werd. Commercieel gezien was dit dan ook een prima film. Het won diverse prijzen en werd verschillende keren genomineerd. Maar wiskundigen stelden zo hun vraagtekens, bij alles wat er in de film gebeurt. Hoe lang moest Phil wel niet in die lus zitten, voor het geloofwaardig werd? Vooralsnog blijft dit bij een film en mogen we hopen dat dit ons niet daadwerkelijk gebeurt!
Dagdromen
Terug naar ons eigen leven. Als we even dagdromen naar de voordelen van dat elke dag zich herhaalt, begonnen we in de intro al over onze leeftijd. Wie wil er niet altijd jong blijven? Bovendien lijkt het hartstikke makkelijk dat je weet wat er gebeurt. Daarnaast: je kunt al je geld erdoorheen jagen, bijvoorbeeld met een duur etentje, omdat het de volgende dag gewoon weer op je rekening staat. Maar vooralsnog zijn er té veel nadelen. Dat je geen relaties op kunt bouwen bijvoorbeeld, of dat je geen stap verder kom in je carrière. Geef ons maar gewoon doorgaan in de tijd. Lukt vandaag iets niet? Morgen weer een nieuwe dag!