Van sterren aan de hemel is bekend dat ze op een dag ‘geboren’ worden en op een dag weer weg zijn. Maar hoe zit dat met de zon? Houdt deze net als de sterren op een dag op met branden? En wat betekent dat voor de aarde? We zochten het voor je uit.
Van nóg groter tot dwergster
Volgens deskundigen groeit de zon ineens en slokt het vervolgens de planeten als Mercurius en Venus op. Dat klinkt nog niet zo dramatisch, op Mercurius en Venus kennen wij immers niemand. Maar diezelfde deskundigen beweren dat dan ook de aarde niet overleeft. Een vreemd idee, omdat de zon daarna een kleine dwergster zou worden en vervolgens voor altijd uitdooft. Waar blijven de planeten en de aarde? Het lijkt allemaal duister en het is voor ons niet voor te stellen wat de gevolgen zijn. Maar goed nieuws: het is niet zo dat dit gebeuren in de nabije toekomst op stapel staat.
Verkassen
De zon brandt al vierenhalfmiljard jaar, een onvoorstelbaar lange tijd. Als hij nog zo’n vijfmiljard jaar blijft branden, is er voor ons niets te vrezen. Maar wel voor ons nageslacht in de zeer verre toekomst. In de tijd die ons resteert, tenminste eerder de tijd die onze opvolgers op aarde resteert, moet nuttig besteed worden. Als er geen leven meer op aarde mogelijk is, wordt het tijd om te verkassen naar een leefbare planeet. We moeten de zon uiteraard ruimschoots voor zijn. Want wat als de zon uitdooft, voor we ons plan compleet hebben? Dan zou dat zomaar het eind van de mensheid kunnen zijn.
In de vriezer
Misschien hebben de deskundigen het helemaal mis en heeft de aarde niks te vrezen. Het is immers zo dat hoe groter de zon wordt, hoe minder sterk hij is. Dit zou kunnen betekenen dat voor de zon uitdooft, hij zoveel in kracht is afgenomen, dat het hele gebeuren helemaal geen vat op de aarde heeft. Maar wat betekent dat uiteindelijk? Sowieso dat we onze warmtebron kwijt zijn. Het kan zijn dat er dan gas uit de zon stroomt, waardoor de aarde een verkoolde bol dreigt te worden. Als de zon uitdooft, eindigen de planeten – inclusief de aarde – in een soort vriezer. Maar ja, dan schijnen we alweer 250 miljoen jaar verder te zijn. Het duurt nog even …
Genieten van ’t zonnetje
Nu we weten dat de zon nog lang niet uitdooft, kunnen we er maar beter volop van genieten. Het voorjaarszonnetje geeft ons hartstikke veel energie en in de zomer krijgen we er een gezond kleurtje van. Ga wel met mate in de zon, zorg ervoor dat je huid niet verbrandt. Smeer je op tijd in met de juiste zonnebrandcrème. Door bewust om te gaan met de zonnestralen, kun je er het langst van genieten. Buiten eten tot de zon ondergaat, terrasjes pikken in de eerste of laatste zonnestralen, klinkt goed, toch? Regelmatig in de zon zitten maakt zelfs dat we langer leven. Dit omdat ons lichaam dan vitamine D produceert. Dus laat het nog maar eeuwen duren voor de zon uitdooft!